Categories
Main

ZEMUN AKA MUNZE

Munze

Poznatiji kao stari grad, ima mnoštvo svojih čari koje samo ovde možete videti. Nigde druge. A sada krećemo malo o urbanom gospodinu Beograda…

Nekad je Zemun bio grad prema austrijskoj granici, oko Dunava van Beograda, a tvrđave oba grada su se pojavile jedna prema drugoj pažljivo iznad ostrva Velikog rata (danas Lido), dok su se njihovi ljudi razmenjivali, sreli, borili se ili družili i glumili prijatelje reke. Do Prvog svetskog rata Zemun je bio sopstveni grad, poslednja granica ove Austro-Ugarske imperije. Posle Drugog svetskog rata, Novi Beograd je izgrađen između oba stara grada, koji ih je povezivao. Sada je Zemun deo Beograda, lokalitet i opština severno od Novog Beograda, koji se ipak razlikuju po prirodi, arhitekturi i tempu života, koji će se daleko bolje održavati nego na ostatku dela metropole. Stari grad Zemun je očuvan region koji predstavlja urbani stil života iz 18. i 19. veka. Grad je bio od rimskih vremena kako su ga zvali Taurunum. Nekoliko ostataka tvrđave i dalje ostaje posmatrano, za one koji znaju gde da pretražuju – oko kule Gardoš zajedno sa grobljem. Drugi značajni pejzaži starog grada su mnoštvo pravoslavnih i katoličkih crkava, čak i stara pošta, kuće velikih trgovaca iz 18. i 19. veka i nekoliko škola.

Danas, zemun je urbani grad koji je sačuvao taj stari “šmek” i predstavlja jednu MINI metropolu u samoj metropoli. Od splavova, kafića i klubova, pa sve do šetališta i kafana. Zemun još ima “to nešto”.