Vilijams trener sezone u NBA

Monti Vilijams (50) zvanično je dobio nagradu za najboljeg trenera sezone u NBA ligi, što je priznanje za fantastična izdanja Finiks Sansa.

Aktuelni vicešampion je u ligaškom dijelu sezone oborio klupski rekord po broju pobjeda, plej-of je dočekan sa učinkom 64-18, koji garantuje Sansima prednost domaćeg terena i u eventualnom finalu najjače lige svijeta. Tokom cijele sezone kvota na Sanse je bila čak i neočekivano visoka iako su trenutno najbolji tim u ligi.

Tokom sezone Vilijams je dva puta biran za najboljeg trenera mjeseca, a u novembru njegova ekipa nije nijednom poražena. Ovako ubjedljiv učinak je ostvaren iako je u završnici u dužem periodu odsustvovao startni plejmejker, velika zvijezda Kris Pol.

U uzbudljivoj finalnoj seriji prošle godine Finiks je poražen od Milvokija 4:2, a trenutno igra sa Dalasom polufinalnu seriju Zapadne konferencije (2:2).

Vilijams je kao igrač nastupao za pet NBA klubova u periodu od 1994. do 2003. godine, na poziciji niskog krila.

Od 2010. do 2015. godine vodio je Nju Orleans, potom je imao važne uloge u stručnom štabu Oklahoma Sitija i Filadelfije, a na klupi Finiksa je od 2019. godine. U prvoj sezoni u Sansima imao je 34, u narednoj 51 a u aktuelnoj pomenute 64 pobjede.