Novi maler: Lilard van terena do dva mjeseca

Nema kraja problemima za Portland Trejlblejzerse ove sezone: prva zvijezda tima Demijen Lilard (31) neće moći da nastupa izmjeću mjesec i po i dva mjeseca zbog povrede.

Jednog od najboljih šutera u NBA ligi čeka operacija mišića abdomena. Već mjesecima slavni bek ekipe iz američke države Oregon pokušavao je da operaciju izbjegne, ali je mišljenje dvojice specijalista početkom sedmice bilo jasno.

Kako su objavili američki mediji, već godinama Lilard je suočen sa bolom u abdomenu i morao je da prima injekcije kortizona kako bi problem hroničnog zapaljenja vezivnog tkiva bio makar ublažen. Na ljeto prošle godine Porlandova zvijezda upoznala je javnost prvi put sa ovim problemom. Operacija je ostala jedina opcija, a ljekari garantuju igraču da će se konačno riješiti bola. Mnoge sportske kladionice već su iznele ponudu igre da će Lilard postati MVP prve naredne sezone posle operacije i oporavka.

Portland, suočen sa brojnim povredama bitnih igrača, ima skroman skor 16-24 i na desetom je mjestu Zapadne konferencije. Sa malim šansama tima za plej-of, operacija je za Lilarda djelovala kao logičan ishod.

U ovoj sezoni, desetoj za Portland u karijeri, Demijen Lilard bilježi 24 poena, 4,1 skoka i 7,3 asistencija u prosjeku.