Categories
Main

“Grad u Beogradu” – Zemun

Dok Beograd polako izbija na začelje Evropske liste najlepših, najpoželjnijih i najdinamičnijih gradova jedno njegovo naselje, grad u okviru grada kako njegovi ponosni stanovnici kažu – Zemun, privlači sve više pažnje. Njegova lepota i specifična energija zasluženo dobijaju na značaju i svakim danom privlače sve više kako stranih tako i naših turista!

Lepota koja očarava vekovima

Zemunski kej, plaža Lido, Bogorodičina crkva kao i nezaobilazna i nestvarna Gardoš kula samo su neka od danas popularnih obeležja ovog kraja. Međutim gusto zbijene ulice ovog magičnog kraja kriju priču koja je otpočela vekovima unazad.

Čaroban pogled na Beograd sa Gardoš kule

Prve zemunice, po kojima je ovo naselje dobilo i ime, nastale su još u periodu neolita. Prvobitno naselje formirano je na brdu Gardoš na kome se danas nalazi Gardoš kula, mesto na kome nastaju najlepše fotografije ne samo ovog kraja već i čitavog Beograda. Zemun od tada ne prestaje sa autentičnim razvojem kako u infrastrukturnom aspektu tako i u kulturološkom. Burna istorija krasi ovo naselje, menjao je imena, mnogi narodi opsedali su njegove nepokolebljive zidine ali njegov nemirni duh nisu uspeli da slome i pripitome.

U samom srcu Novog Beograda

Zvanično postaje deo Beograda tek 1934. godine ali se svoje autonomije nikada nije u potpunosti odrekao. Danas Zemun nosi titulu jednog od najstarijih evropskih naselja i druga je opština po veličini u Beogradu, dok titulu Zemunaca ponosno nosi više od 150.000 ljudi.

Kapije Zemuna

Specifična lokacija u samom centru Novog Beograda kao i blizina Aerodroma Nikola Tesla omogućili su da strani turisti prolaskom kroz ulice ovog naselja bivaju na prvi pogled očarani ovim naseljem i rado mu se vraćaju istražujući tesne i krivudave uličice i upoznajući uvek nasmejane i srdačne Zemunce! Ne baš tako retko se dešava i da zaobilaze već uplaćene turističke rute i uz pomoću Rent a car agencija u Beogradu se upuštaju u samostalnu avanturu koja će im ostati u sećanju i koju će rado pričati svojim potomcima.

Koji god epitet upotrebili za opisivanje ovog naselja neće biti dovoljno dobar, uvek ćemo ostati nedorečeni, uvek ćemo oskrnaviti i izostaviti neki deo ovog čarobnog mesta. Međutim, to je dilema sa kojom su se već mnogi učeniji ljudi susretali pokušavajući da opišu Zemun i način na koji ih je očarao. Zato mislim da ne postoji bolji način završiti ovu našu priču o ovom naselju nego li rečima našeg istaknutog pisca Davida Albaharija koji je o Zemunu rekao sledeće:

“Zemun kojim hodamo je ustvari Zemun kojim smo nekada hodali! Ne primećujemo prisustvo novog, već odsustvo starog. Ne privlače nas naši odrazi u staklenim fasadama, već odrazi starinskih prozora!”

David Albahari