Categories
Main

Bajaga – Poznati Zemunac

Bajaga – da dobro ste pročitali. Ovaj poznati srpski ex-yu rock pevač rođen je upravo kod nas – u Zemunu. Pogledajte šta imamo da kažemo o njemu i njegovoj karijeri i grupi Bajaga I Instruktori.

Bajaga I Instruktori

Bajagić je muzičku karijeru započeo kao pevač grupe TNT. Svoje prve tekstove pesama (za melodiju „Dvadeseta noć“) komponovao je kao deo grupe. Nakon raspada TNT-a 1976. godine, Bajagić prikljucio se grupi Ofi na čelu sa orguljašem Tomom “Ofingerom” Stojkovićem. Nakon što je Stojković napustio grupu, Bajagić i dva dodatna člana Ofija, bubnjar Dragan “Đera” Đerić i vokal Živorad “Žika” Milenković, oblikovali su grupu Glogov Kolac sa gitaristom Rajkom Kojićem. Posle samo 1 performansa Glogov Kolac je rasformiran. Bajagić je odbio poziv Bobana Petrovića da se prikljuci Zdravo, dok je Kojić kombinovao grupu SOS, a potom i Riblju Čorbu. Davne 1978. godine, na predlog Bajagićevog bivšeg orkestra iz benda Rajka Kojića, Bajagić je ohrabren da se pridruži Riblji Čorbi kao ritam gitarista. Bajagić je sa grupom snimio šest albuma.

Tokom svog posla sa Ribljom Čorbom, Bajagić je komponovao nekoliko smešnih pop-rock melodija koje se nisu uklapale u hard rock zvuk grupe i odlučio je da ih lansira solo ploču. Takođe je snimio ploču Pozitivna geografija sa umetnicima koji će postati članovi njegove grupe Bajaga I Instruktori: vokal Dejan Cukić, bas gitarista Miroslav “Cvele” Cvetković, gitarista Nenad Stamtović zajedno sa bubnjarom Vladimirom Golubovićem. Ploču je kreirao Kornelije Kovač i premijerno je izvedena krajem januara 1984. godine, donoseći singlove „Limene trube“ , „Tekila gerila“, „Mali slonovi“ , “Marlena”, a takođe i “Pusti me, druže”. Iako objavljena kao Bajagićev samostalni zapis, Pozitivna geografija je potom sadržana u zvaničnoj diskografiji Bajaga I Instruktori, jer je u njoj bilo potencijalnih članova grupe.

Grupa Bajaga I Instruktori

Bajagić, kao i umetnici koji su uključeni sa snimka snimljenog u klubu Kulušić u Zagrebu 12. aprila 1984. i 21. aprila u Domu Sindikata u Beogradu, prvi put nastupajući kao Bajaga I Instruktori na poslednjem koncertu. U to vreme snimanja ovog zapisa, Bajagić je želeo da ostane deo Riblja Čorbe, međutim, popularnost vlastitih melodija izazvala je bitke unutar grupe. U julu 1984. godine, zajedno sa Kojićem, isključen iz Riblja Čorbe, započeo je i turneju sa novom grupom. Ukoliko ste prisustvovali toj turneji, koja se održavala poceloj bivsoj Jugi, i jurili svoj omiljeni band, bilo u svojim automobilom i najpouzadnjim rent carom, znate kakav je uspeh ona bila. U režiji Bajagića, Bajaga I Instruktori postao je među najuticajnijim i najuspešnijim rok bendovima bivše jugoslovenske i srpske rok arene. Njihova serija ploča od sredine do kraja 1980-ih svrstala ih je u vrh njihove bivše jugoslovenske rok scene, zajedno sa drugim megaprodajnim bendovima, na primer Bijelom Dugmeta i Ribljom Čorbom. Grupa je objavila devet studijskih albuma (kao što je Pozitivna geografija). Bajagić je objavio dve samostalne ploče, obe koje sadrže zvučne zapise koje je komponovao Bajagić: Ni na nebu ni na zemlji (za istoimeni film) i Profesionalac – Muzika iz filma. Bajagić je ovo drugo nabrojao zajedno sa pop rok-folk kamenom grupom Apsolutno Romantično. Takođe je napisao muziku za TV seriju Otvorena vrata.

Dok Bajaga I Instruktori ne zapocnu svoju novu muzicku turneju, a s obzirom kakva je situacija sa koronom, naš savet vama je da uzivate uz najpouzdaniju sportsku kladionicu i dobru muziku u udobnosti svog doma.